Despre SAFRANBOLU

Safranbolu este un oras ce gazduieste o colectie impresionanta de vechi case Otomane, cu o colectie numeroasa de lucrari artistice reprezentand viata si cultura turcesti. Istoria sa bogata si pastrarea in conditii foarte bune a orasului i-a adus includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cunoscut in special pentru casele turcesti vechi, orasul atrage atentia in special pentru ca aceste case din secolul al XIX-lea sunt din ce in ce mai putine in alte zone ale Turciei. Turistii se pot plimba pe stradutele inguste pietruite, si pot admira mestesugurile traditionale care inca se practica. Orasul este cunoscut si drept Capitala Prezervarii, avand in vedere abilitatea extraordinara de a pretui lucrarile de arta, dar si de a pastra atmosfera de odinioara.

Clima din Safranbolu este o combinatie intre climatul pontic si cel din Anatolia Centrala. Verile sunt foarte calde, iernile sunt reci, primavara si toamna sunt caldute si foarte lungi.

Cunoscut anterior ca Paphlagonia, Safranbolu si-a primit numele de la sofran si a gazduit multe civilizatii diferite de-a lungul istoriei sale, inclusiv cea Romana, Bizantina, Selgiucida si Otomana. A fost cucerit de catre turci in 1196.

Orasul a atins apogeul economic si cultural in timpul Imperiului Otoman, in parte datorita pozitiei sale ca loc de popas in drumul comercial de la Istanbul la Sinop in secolul al XVII-lea care a imbunatatit comertul in regiune. In aceasta perioada a avut relatii stranse cu orasele Istanbul si Kastamonu, iar oficialii din Palatul Otoman detineau lucrari de arta in Safranbolu. Locuitorii bogati ai orasului si-au construit case mari din lemn si stuc, iar multe dintre ele inca exista. In timpul secolului al XIX-lea, aproximativ 25% din populatia orasului era reprezentata de Greci Otomani, care au plecat dupa Primul Razboi Mondial.

молодежь церкви возрождение