Despre PAMUKKALE

Bazinele de calciu alb, asezate pe marginea unei creste, au fost cea mai celebra imagine promovata pe vederile din Turcia. Pamukkale, ceea ce inseamna „castelul de bumbac”, este si locul orasului antic Hierapolis, din care s-au pastrat ruinele, si este o destinatie populara pentru o vacanta scurta.

Pamukkale a fost format cand un izvor bogat in bicarbonat de calciu dizolvat a format o cascada pe marginea prapastiei, s-a racit si astfel s-au format depozitele de calciu. Acest lucru a dus la aparitia unor bazine naturale, etajate si abrupte de pe care turistii puteau sari in apa calduta.

Au fost construite multe hoteluri incepand cu ani 1970 pentru a gazdui numarul mare de turisti, iar la scurt timp dupa, destinatia a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Dar pana in 1990, starea bazinelor de calciu s-a inrautatit si au aparut restrictii cu privire la aceste terase din travertin. Multe hoteluri au fost daramate, accesul turistilor este permis doar pe cararile principale din jurul bazinelor de calciu, si trebuie sa se descalte pentru a calca pe depozitele de calciu. Se pare ca aceasta a fost o miscare de succes, avand in vedere ca in prezent rezerva de apa este folosita pentru prezervare, iar unele depozite de calciu avariate au fost intarite.

Verile sunt foarte calde si secetoase, iar iarnile sunt calde si ploioase.metatraders