Despre HASANKEYIF

Adiacent raului Dicle, Hasankeyf cu madrasele, observtorul, azilul si alte centre educationale a fost centrul stiintific si cultural al regiunii in trecut.

Districtul, datorita bunurilor istorice, a fost declarat conservatie naturala din 1981. Aceste bunuri istorice ar fi ajuns sub apa din cauza barajului Ilisu construit pentru proiectul GAP. Astfel, inca au loc excavatii de salvare a lucrarilor arheologice si istorice de arta.

Nu se cunoaste exact cand a fost fondat Hasankeyf. Situatia geopolitica a zonei intareste posibilitatea sa fi fost populat inca din Antichitate. Exista o multime de caverne, dintre care unele inca sunt locuite astazi. In era crestina, Hasankeyf a fost condus de Sasani si Bizantini. Datorita castelului construit de catre Bizantini in secolul al IV-lea, regiunea a fost aparata pentru o perioada foarte lunga. Totusi, Hasankeyf a fost cucerit de catre Emevi in 639 i.Hr. Ulterior, regiunea a fost condusa de Abbasi, Hamdani, Mervani, Artuki, Eyyubi si Otomani. Perioada Artuk a fost timpul de aur al Hasankeyfului. S-au pastrat numeroase lucrari istorice din acea perioada.

Raul Dicle, care da viata regiunii, afecteaza si clima. Face iarna mai temperata. Temperatura medie este de 25° C, temperaturile maxime variaza intre 40-43° C, iar minimele intre 6-8° C.аудит сайтов