Despre CAPPADOCIA

Regiunea Cappadocia este unul dintre cele mai frumoase locuri unde se intalneste natura cu istoria. In timp ce fenomene naturale formeaza Peribacalari (hornurile zanelor), de-a lungul istoriei, semnele civilizatiilor vechi s-au pastrat dupa mii de ani prin case si biserici decorate si sculptate in acesti stalpi de pamant.

In timpul imparatului Roman Augustus, regiunea Cappadocia se intindea pana la Muntii Toros spre Sud, Aksaray la Vest, Malatya la Est si malurile estice ale Marii Negre la Nord, dupa cum era descrisa in cartea cu 17 volume numita „Geographika” a lui Strabon, unul dintre scriitorii Perioadei Antice. Regiunea actuala Cappadocia este zona oraselor Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri si Kırşehir. Regiunea muntoasa Cappadocia este compusa din Üçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara si zonele naturale din apropiere.

Casele traditionale si porumbarele din Cappadocia sculptate in piatra arata unicitatea regiunii. Aceste case au fost construite la poalele muntelui prin taierea stancilor si pietrelor. Piatra, singurul material de constructii din regiune, desi este foarte moale in cariere din cauza structurii regiunii, poate fi procesata usor si se intareste in contact cu aerul, deveind astfel un material foarte puternic. Pentru ca se gaseste din belsug si este un material usor de prelucrat, zidaria unica din regiune s-a dezvoltat si s-a transformat intr-o traditie arhitecturala. Nu este folosit lemnul nici pentru garduri sau usile caselor. Partile superioare ale usilor construite in arc sunt decorate cu motive stilizate de iedera sau rozeta.

Porumbarele din regiune sunt structuri mici construite in secolul al XVIII-lea si la sfarsitul secolului al XIX-lea. Unele dintre porumbare, care sunt importante pentru ca pastreaza arta picturala islamica, sunt construite ca manastiri sau biserici. Suprafetele porumbarelor sunt decorate cu inscriptii bogate de catre artistii regionali.центр