Despre FETHIYE

Scaldata de razele calde ale soarelui, ferita de vanturi, mangaiata de briza marii care imprastie parfumul de conifere, la granita dintre marile Egee si Mediteraneana, se ascunde, oarecum retrasa si uimitor de curata, statiunea Fethiye.
Statiunea este in acelasi timp de lux dar si animata. Acest lucru este posibil datorita combinatiei speciale de facilitati de aici. In Fethiye se afla trei hoteluri-club vechi, renumite, veritabile gradini botanice, unde cladirile de nivel mic se pierd pe spatiul exterior foarte vast. Aceste cluburi au plaje proprii, de nisip sau pietris, si o infrastructura excelenta. Este locul perfect pentru petrecerea vacantei cu copii mici, chiar si bebelusi! Cluburile de copii si programele de animatie sunt renumite pe tot litoralul turcesc, iar proprietarii hotelurilor acorda multa atentie unui aspect special: mancarea pentru copii si serviciile pentru bebelusi.
In Fethiye exista insa si foarte multe hoteluri accesibile, animate. La 4 km spre nord de Fethiye, in golful Calis, vestit in toata Turcia pentru apusurile sale de soare spectaculoase, se afla hoteluri mici de 3-4*. Plaja de aici este publica, cu nisip aproape alb, amestecat cu pietris marunt. Distractii nu sunt multe: cateva baruri, discoteci nu prea mari si tobogane cu apa, in schimb linistea si peisajul acestei zone sunt fermecatoare.
O atmosfera ceva mai animata este in golful Oludeniz (in turceste „mare moarta”, datorita marii foarte calme, fara valuri, de aici), la 16 km de Fethiye. De-a lungul plajei publice de nisip sunt cateva hoteluri destul de vechi de 3-4*; cateva dintre ele sunt construite pe coline, departe de plaja (spre plaja circula autobuze gratuit). Si nu intamplator Oludeniz este cunoscut peste tot in lume pentru pozitionarea perfecta pentru practicarea parapantismului, lansarile facandu-se de pe varful Babadag, unde curentii de aer sunt perfecti pentru planare. Tot aici se afla cea mai renumita scoala de SIV, cursuri de perfectionare pentru parapantistii practicanti. Turistii de aici sunt speciali: persoane active, pline de viata, iubitori de sport si frumos.
Toate posibilitatile de distractie sunt concentrate in Fethiye. Localitatea este destul de veche, intemeiata de catre greci in sec. al V-lea i.H., pe atunci numindu-se Telmes. Mai tarziu, zona a fost cucerita de romani, iar la sfarsitul sec.al XIV-ului orasul a devenit teritoriu al Imperiului Otoman si a primit denumirea de Megri. In anul 1913 a fost din nou redenumit, in cinstea primului pilot turc, Fethi Bey. In prezent Fethiye este un orasel foarte pitoresc, cu casute dragute, magazine si restaurante pescaresti excelente. In cartierul Jalis se afla o discoteca mare „Lykia Disco”, iar restaurantul plutitor „Bon soir Yuzen” este vestit pentru bucataria excelenta si atmosfera romantica.
Chiar si o simpla plimbare prin Fethiye devine o adevarata placere, datorita frumusetii acestui orasel, situat intr-un golf inchis, cu iahturile si barcile sale de pescuit, cu muntii sai josi acoperiti de pini si cedri, strajuit de ruinele unei cetati imperiale din Evul mediu. In apropiere s-au pastrat ruinele catorva orase antice, inclusiv ale Orasului antic al soarelui si cateva morminte sapate in stanca.
Aeroportul cel mai apropiat de Fethiye este Dalaman, transferul realizandu-se in aproximativ o ora.сайт это