Despre ALANYA

Este una dintre acele regiuni care sunt „condamnate” sa devina statiuni turistice, in mod special pentru ca sezonul de plaja este cel mai lung din toata Turcia – deja la sfarsit de aprilie in golful Alanyei se poate face baie iar plajele se golesc abia spre sfarsitul lunii noiembrie. Plajele cu nisip galben de aici sunt inguste, dar intrarea in mare este in panta foarte lina, lucru apreciat de familiile cu copii.
Un avantaj important al Alanyei este costul mai redus al cazarii, cu aproximativ 10-15% mai mic decat la hoteluri similare din alte statiuni. E foarte adevarat insa ca in oras nu exista hoteluri luxoase, cele mai multe au 2-3*, maxim 4*, au spatii exterioare mici, cu putina verdeata, iar plaja publica se afla de cel mai multe ori peste un drum. Statiunea compenseaza insa cu o multime de discoteci, baruri si restaurante, un parc de distractii (luna-parc) si chiar un aquapark Water Planet cu 23 de tobogane. Vacanta in Alanya este vesela si placuta, de aceea aici vin foarte multi tineri si, in general, persoane pline de viata.
Istoria Alanyei este foarte tumultoasa. Acest golf inchis a fost folosit de pirati in Evul Mediu ca refugiu. Grotele si pesterile sapate in stanca tarmului Lamlatas serveau drept ascunzatori pentru comori si temnite pentru femeile rapite (din acest motiv, una din pesteri a fost numita Pestera Fecioarelor). In prezent, aceste locuri au devenit una din atractiile Alanyei, iar turistii admira stalactitele si stalagmitele pesterii Damlatas si grota Fosforlu, cu peretii ei fosforescenti. Pe dealul acoperit de padurea de pini se inalta o cetate seleucida excelent conservata, principalul simbol al orasului.
Zona turistica Alanya a depasit cu mult limitele orasului.
In frumoasa localitate Konakli, la 12 km vest de Alanya, de-a lungul unei plaje excelente de nisip, au fost construite cateva hoteluri bune de 4-5*. Tot spre vest, la 20 km de Alanya, se afla localitatea Incekum, cunoscuta pentru plaja sa lata de nisip si padurea de pini care coboara catre plaja. O sosea animata trece prin spatele hotelurilor care, de regula, sunt situate chiar langa plaja.
Incekum se imparte in cateva zone mai mici. Avsallar este un satuc nu foarte mare, care devine din ce in ce mai animat, gratie vecinatatii sale cu hotelurile de 4-5*. Intre ele si statiunea Okurcalar (unde se afla un aquaparc) se gasesc o multime de hoteluri accesibile de 3-4*. La vest de Okurcalar sunt amplasate separat hoteluri mari de 5*, cu spatii exterioare uriase si o infrastructura excelenta.
Partea de est a Alanyei este o zona turistica mai economica. Obagel, situata la 5 km de oras, este una dintre cele mai accesibile statiuni. Aici, hotelurile de 3-4* sunt situate peste drum de plaja de nisip si pietris, cu intrare pe pietre in apa. Spre  est, la 12 km de oras, se afla localitatea Mahmutlar, in care se construieste foarte intens in ultima vreme. Aici, printre livezile de portocali, casele localinicilor si pana la plaja de nisip buna, s-au strecurat hoteluri moderne.
Turistii care aleg sa-si petreaca vacanta in Alanya trebuie sa aiba in vedere ca transferul de la aeroportul din Antalya dureaza in jur de 2 ore, insa drumul situat pe malul marii este pitoresc si neobositor.церковь возрождения проповедь