Despre Turcia

Turcia (Türkiye), cunoscuta oficial ca Republica Turca (Türkiye Cumhuriyeti), este o tara eurasiatica care se intinde peste Peninsula Anatolia in Asia de Vest si Tracia (Rumelia) si Regiunea Balcanica a Europei de Sud-Est. Turcia are granite comune cu opt tari: Bulgaria in NV, Grecia in V, Georgia in NE, Armenia, Azerbaijan (exclava Nakhchivan) si Iran la E, Iraq si Siria la SE. Marea Mediterana si Cipru se afla in Sud; Marea Egee in Vest si Marea Neagra in Nord.

Intre Anatolia si Tracia se afla Marea Marmara si Stramtorile Turciei (Bosfor si Dardanele), care se presupune ca delimiteaza granita intre Europa si Asia, facand din Turcia o tara extrem de importanta geo-strategic. Etnicii turci formeaza majoritatea populatiei, fiind urmati de curzi. Religia predominanta in Turcia este cea islamica. Limba oficiala este turca.

Turcia este statul ce succede Imperiului Otoman. Este o republica constitutionala democratica, seculara, unitara, al carei sistem a fost stabilit in 1923 sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk, dupa prabusirea Imperiului Otoman dupa Primul Razboi Mondial. De atunci, Turcia a inceput sa se integreze tot mai mult tarilor vestice, devenind membra a unor organizatii precum Consiliul Europei, NATO, OECD, WEOG, OSCE si formul G-20.

Turcia a inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana in 2005, fiind un stat asociat al CEE inca din 1963, si facand parte din uniunea vamala din 1995. Turcia are relatii stranse culturale, politice, economice si industriale cu lumea estica, in special cu restul Orientului Mijlociu si cu statele din Asia Centrala, fiind membra unor organizatii precum OIC si ECO. Turcia este clasificata drept tara dezvoltata de catre CIA si drept o putere regionala de catre politologii si economistii din intreaga lume.

 

Capitala Ankara
39°55′N 32°50′E / 39.917°N 32.833°E / 39.917; 32.833Orasul cel mai mare : IstanbulLimba oficiala :Turkish

Denumirea poporului : Turkish

Republica Guvernamentala Parlamentara
- Fondator: Mustafa Kemal Atatürk
- Presedinte: Abdullah Gül
- Prim Ministru: Tayyip Erdoğan
- Purtatorul de cuvant al Parlamentului: Mehmet Ali Şahin
- Presedintele Curtii Constitutionale: Haşim Kılıç

Succesor al Imperiului Otoman
- Tratatul de la Lausanne 24 iulie, 1923
- Declararea Republicii 29 octombrie, 1923

Suprafata
- Total 783,562 km2 – locul 36
302,535 metri patrati
- Ape (%) 1.3 Populatie
- 2009 estimat 74,816,000
- 2008 recensamant 71,517,100
- Densitate 95.5/km2
247.3/metru patratMoneda: Lira turceasca (TRY)

 

Fus orar : EET (UTC+2)
- Vara (DST) EEST (UTC+3) Se conduce pe partea dreapta

          Activititati

Vanatoare Sporturi de iarna Pelerinaje
Drumul Matasii
Structura geografica a Turciei este potrivita pentru vanatoare avand in vedere raspandirea florei si faunei. Turcia este un centru important al activitatilor si sporturilor de iarna datorita muntilor inalti acoperiti cu zapada tot timpul anului. Gazduind de-a lungul istoriei variate religii, Turcia detine monumente ce merita vazute de oameni avand diferite religii. Anatolia este unul dintre cele mai importante puncte de popas in drumului matasii dinspre China spre Europa, trecand prin Asia Centrala.
Statiuni cu apa termala Turism pentru conferinte  Golf Ornitologie
       
Bogata in izvoare cu ape minerale cu puteri curative si fiind un paradis al izvoarelor termale, Turcia asteapta turisti ce vor sa fie mai sanatosi si le ofera servicii de calitate. Localizata intre Europa si Asia, Turcia este locul ideal pentru intalniri si congrese. In ultimii ani, de cand terenurile de golf la standarde internationale au fost date in folosinta, Turcia a devenit un centru de elita unde jucatorii de golf din toata lumea se pot intalni intr-un ambient prestigios si de calitate. Descoperiti natura prin ochii unei pasari, cu ajutorul ornitologiei.
 Yachting  Botanica Speologie Regiuni muntoase
       
Inconjurata de mare din trei directii, Turcia este o comoara plina de golfulete si firide dintre care pot alege proprietarii de yachturi pentru a ancora intr-un loc diferit in fiecare noapte. Avand caracteristici geografice variate, varietati climatice cauzate de diferentele geografice, Turcia detine una dintre cele mai diversificate vegetatii din lume. Cu un numar aproximativ de pesteri si caverne de 40.000, Turcia este un „paradis al cavernelor” comparativ cu alte tari. Regiunile muntoase din Turcia si stilul de viata al oamenilor care locuiesc acolo au un rol important in peisajul cultural bogat al Turciei.
Sporturi aeriene Sporturi montane  Rafting Scufundari
     
Turcia este o tara ce trebuie descoperita de fanii sporturilor aeriene precum Paragliding, planare, sarituri cu parasuta sau zboruri cu balonul. Turcia ofera iubitorilor de munte o multitudine de sporturi montane care ii vor multumi chiar si pe cei mai pretentiosi: urcare, catarare si sporturi de iarna. Datorita resurselor sale naturale bogate, Turcia are o multime de rauri de care iubitorii sporturilor acvatice se pot bucura. In marile Turciei se afla obiecte scufundate importante si caverne subacvatice ce asteapta sa fie descoperite de turisti.

церковь возрождение отзывы