Despre ANTALYA

Litoralul Antalyei a devenit atat de familiar si indragit de turisti incat este numit „casa de vacanta turceasca”. Antalya are insa prea putine in comun cu o casa de vacanta: este un oras mare si modern cu o populatie de 2 milioane de locuitori, cu centre de afaceri si comerciale, detine un aeroport modern. Acum 40 de ani, pana la implementarea politicilor de dezvoltare liberale si pana sa inceapa perioada intensa de constructii si dezvoltare a afacerilor conexe ce a urmat, Antalya era doar un mic orasel provincial dragut, cu o istorie seculara. Antalya a fost intemeiata in secolul al II-lea d.H. de catre regele Pergamului, Atalla, in cinstea caruia a fost numita initial Attaleia. 300 de ani mai tarziu, aici au ajuns romanii si au dat orasului un nou nume: Pamphilea, „pamantul tuturor triburilor”. Din acea perioada s-au pastrat portile orasului cu trei arcuri ale imparatului Hadrian (sec. al II-lea d.H.), cu coloane de marmura si ornamente bogate. Bizantini, mongoli, seleucizi, italieni si alte popoare au cotropit aceste meleaguri insa fiecare cucerire a insemnat asimilarea unor alte culturi, lasand in urma vestigii care s-au pastrat pana in zilele noastre.
Simbolul orasului a devenit eleganta moscheie seleucida din sec. al XIII-lea, ornata cu mozaic din caramida smaltuita, din cauza caruia a primit denumirea de Yivli (canelat). Seleucizii au lasat si o alta capodopera: Medresa Karatay (Colegiul teologic), un model frapant de gravura in piatra. In timpul Imperiului Otoman in oras au fost construite doua moschei mari: Murat Pasa (sec. al XVI-lea), cu frumoase dale decorative si Tekeli Mehmet Pasa (sec. al XVIII-lea).
Orasul vechi – Kaleici, este foarte pitoresc: stradute intortocheate, balconase din lemn, cafenele orientale si mici pravalii propunand diverse suveniruri si marfuri traditionale. Turistii viziteza mereu cu interes si bazarul local.
Shopping-ul modern facut in Antalya este o adevarata placere. Marfurile sunt ieftine si de calitate, iar varietatea centrelor comerciale, cum ar fi Migros, cu cele aproape 500 de magazine, este surprinzatoare. In zona bulevardului Ataturk sunt amplasate unul dupa altul centre specializate (de bijuterii, haine din piele s.a.). Tot aici se afla una dintre cele mai mari discoteci din Antalya, Disco Maxim. Concurentele ei sunt Club Antalya 29, Olympus si Discoland. Ultima se afla pe spatiul Aqualand-ului, iar noaptea, pentru amatori, unul dintre tobogane poate fi folosit.
Aqualand nu este singurul parc de distractii din oras; pe spatiul exterior al hotelului Dedeman exista un parc cu capacitatea de 1500 de vizitatori. De curand, la iesirea din oras a fost construit un parc nou, Atlantis, cu tobogane lungi si sinuoase. Pe langa parcuri acvatice, in Antalya exista si un parc de distractii Beach Park, o gradina zoologica Luna-park si un delfinariu.
Plaje nu exista in centrul orasului, exceptand o plaja mica – Mermerli, de aceea hotelurile se afla la marginea orasului. Malul marii este stancos si abrupt; ca si solutie s-au construit lifturi care transporta turistii de la hoteluri la plaje sau platformele de unde se poate cobori in mare.
In cartierul Konyaalti, langa plaja publica cu pietris alb rotund, sunt situate unul langa altul mai multe hoteluri vechi, nu foarte scumpe. Locatia este preferata de tineri intrucat exista o multime de locuri de distractie in apropiere.
La est de Antalya, in zona Lara, se gaseste cea mai buna plaja de nisip, in jurul careia sunt concentrate hotelurile noi. Initial, aici s-au construit hoteluri mici de 2-3* (situate la 5-12 km de oras si denumite Lara Veche), in ultima perioada insa, spre est, au aparut o multime de giganti foarte moderni de 5*, cu numeroase facilitati si un design modern rafinat. Acest grup de hoteluri a primit denumirea de Lara Noua. Tot spre est se afla o statiune noua, cosmopolita, Aksu (Kundu), cu plaje late de nisip si hoteluri exclusiviste de 5*, destinate vacantelor linistite.
Antalya, vesela si animata, atrage mereu persoane dinamice, care isi doresc sa savureze cat mai mult dintr-o vacanta! Microclimatul bland, datorat golfului inchis, lipsa vantului si marea limpede fac din orice sejur o experienta deosebit de placuta.как раскрутить интернет магазин