Excursii optionale

PROGRAM EXCURSII TOATĂ TURCIA

EXCURSIE ÎN ANKARA SI CAPPADOCIA
2 zile (cu avionul)
Această excursie este una dintre cele mai captivante experiente si suntem siguri că veti rămâne cu multe amintiri frumoase după o astfel de explorare. Timp de două zile veti vizita zona centrală a Turciei, Cappadocia, precum si capitala turcă, Ankara.
Drumul spre Cappadocia trece pe marginea „Lacului sărat”, Tuz Gölü, unde veti face o oprire. Lacul este extraordinar de frumos, cu trăsături schimbătoare, iarna adâncimea lui ajungând până la doi metri, iar vara fiind acoperit de o crustă de sare groasă de treizeci de centimetri. În pofida faptului că localitatea Cappadocia este deseori numită  „Lumea pierdută” sau „Tara peisajelor selenare”, primele asezări pe stânci au apărut aici cu mult timp înainte de
Hristos. Ulterior, în Cappadocia s-au stabilit crestinii, care s-au ascuns în labirinturile si tunelurile din stânci în timpul prigonirilor religioase. Aici au locuit sfinti cretini cunoscuti: Simion, Gheorghe Biruitorul, Vasile cel Mare, Grigore Teologul.
În prezent în Cappadocia există câteva sute de biserici si mănăstiri săpate în stâncă, un „Open Air Museum” (muzeu în aer liber) în valea Göreme, care sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Excursia include vizitarea atelierelor de ceramică, prânzulla restaurantul „Tashan”, cina si o „Noapte turcească” de neuitat.
A doua zi, din Cappadocia veti pleca spre Ankara, un oras străvechi foarte frumos, cu o istorie de secole. În timpul turului prin Ankara, veti vedea si vizita mai multe obiective turistice, în special mausoleul Mustafa Kemal sau Atatürk, „tatăl turcilor”, care a pus bazele Republicii Turce. Cu sigurantă vă va stârni interesul si vizita la Muzeul civilizatiilor anatoliene.

EXCURSIE ÎN ANKARA
o zi (cu avionul)
Dacă doriti să vă faceti o imagine cât mai completă despre Turcia, trebuie să vizitati neapărat capitala Ankara.
Orasul a fost înfiinat în secolul al VII.lea î. H. de către regele frigian Midas, fiind unul dintre cele mai vechi orase din Asia Mică. Timp de multi ani Ankara a constituit un loc important de  intersectare a drumurilor caravanelor si de desfăsurare a comertului. De-a lungul timpului a fost cucerit de celti, persani, bizantini, arabi, cruciati si otomani. În prezent, Ankara este un centru strategic, politic, industrial si cultural al Turciei unde s-au păstrat într-un număr mare monumente istorice si arhitecturale.
Programul dedicat excursiei prin capitala turcă este încărcat. Veti avea timp să vă plimbati prin fortăreata înconjurată de un inel dublu de ziduri consolidate. Inelul intern din jurul citadelei a fost construit în secolul al VI-lea  iar cel exterior în secolul al IX.lea, în timpul împăratului Mihail II. Veti vizita mausoleul Atatürk si moscheea Arslanhan, veti face o vizită fascinantă la Muzeul civilizatiilor anatoliene.

EXCURSIE ÎN GAZIANTEP SI ADANA
2 zile (cu avionul)
Până în anul 1921 orasul Gaziantep, situat în sudul Turciei, se numea Antep. Provincia Gaziantep, portile văii Eufratului, este vestită pentru peisajele sale uimitoare si bogătiile naturale. În plus, în aceste locuri s-au păstrat multe monumente din timpurile imperiilor roman, bizantin si seleucid.
Excursia prin Gaziantep va începe cu micul dejun luat pe terasa muzeului Bayazhan si va continua cu vizitarea Muzeului Mozaicului Zeugma, unde se păstrează modele de mozaic uluitor, cu dimensiunile de până 550 mp., 35 de panouri cu mozaic reprezentând zei antici, 35 de sculpturi si un „perete al artei” unic. În continuare, veti vizita o fortăreată bizantină, construită pe un deal ridicat de mâna omului si câteva muzee interesante, printre care muzeul fotografiei, al articolelor din sticlă si un muzeu al mâncării.
După ce veti lua prânzul, excursia va continua în cartierul mestesugarilor, pe strădutele negustorilor, pe lângă tejghelele care vă vor uimi cu abundenta lor specific orientală. De altfel, pentru o taxă suplimentară, veti avea posibilitatea să mergeti si la parcul de distractii local (luna-parc).
A doua zi, veti vizita orasul medieval Rumkale, situat pe malul fluviului Eufrat. Atractia sa principală este o fortăreată impunătoare. La sosirea în oras veti face o plimbare cu iahtul. După ce veti lua prânzul în Halfeti, prima asezare cunoscută, întemeiată de către asirieni în aproximativ anul 800 î. C., veti merge în orasul Adana.
Obiectivul istoric principal al orasului este podul de piatră construit peste râul Seyhan de către împăratul Hadrian.

PROGRAMUL UNUI SEJUR DE O ZI ÎN ISRAEL
Programul va include vizitele în unul dintre cele mai vechi orase ale lumii, Ierusalim, oras cu o istorie de peste 3500 de ani. Acest loc este considerat, pe drept cuvânt, sfânt de către trei religii mondiale: iudaismul, crestinismul si islamismul, iar pe hărtile vechi era însemnat ca fiind centrul lumii.
Veti vizita Grădina Ghetsimani, unde se află câteva biserici crestine, în special Biserica Tuturor Natiunilor. Acest locas de cult catolic a fost construit pe stânca unde se spune ca s-a rugat Iisus Hristos în noaptea arestării Sale.
Veti urca apoi pe muntele legendar Sion, unde se află mormântul regelui David, recunoscut drept prooroc în iudaism, crestinism si islamism si foisorul Cinei Cele de Taină, unde a avut loc masa de Pasti a lui Hristos cu cei 12 apostoli.
De asemenea, veti face o plimbare de neuitat prin cartierele Orasului vechi, veti vedea Zidul Plângerii, un simbol spiritual al poporului evreu, Drumul Crucii sau Via Dolorosa, pe care a mers Iisus la locul răstignirii, si desigur, locul sfânt al lumii crestine: Biserica Sfântului Mormânt, situată pe locul răstignirii si înmormântării lui Hristos.
După o excursie captivantă si impresionantă de patru ore prin orasul vesnic Ierusalim, va urma o călătorie la Marea Moartă, cu o scurtă oprire în timpul căreia veti putea să vă odihniti si să faceti o baie în mare.

EXCURSIE ÎN ANTAKYA
1 zi (cu avionul)
Antakya se află pe malul Mării Mediterane si se numea în antichitate Antiohia. Orasul a fost întemeiat în secolul al IV-lea î. H. de către Seleuc Nicator, creatorul dinastiei si statului seleucid.
În timpul excursiei de o zi prin oras veti putea vizita unul dintre cele mai vechi lăcasuri de cult crestine, Biserica Sfântul Petru, care este construită într-o pesteră. În acest loc apostolul Petru si-a tinut primele sale predici si a întemeiat o comunitate crestină. În anul 1983, Vaticanul a declarat această biserică ca fiind un loc sfânt.
De asemenea, veti vedea moscheea Habibi Neccar, nu departe de care, pe coasta dealului, se află o pesteră sfântă pentru musulmani cu aceeasi denumire.
Veti vizita mormintele apostolilor Pavel si Ioan si muzeul arheologic unde se găseste una dintre cele mai bogate si mai frumoase colectii de mozaic roman din lume.
Excursia se va încheia cu vizitarea pesterii Besikli si a orasului antic Seleucia, situat pe vârful unui deal cu versanti abrupti, de unde se deschide o priveliste minunată a împrejurimilor – Canionul verde si Lacul verde.

EXCURSIE ÎN TRABZON
1 zi (cu avionul)
Datorită istoriei sale bogate si a atractiilor sale turistice, orasul turcesc Trabzon este cunoscut de mult timp  dincolo de hotarele Turciei. Explorarea orasului va începe cu vizitarea Bisericii Sfânta Sofia (1938 – 1963), ce detine fresce bizantine excelent păstrate.
În Trabzon s-au păstrat de asemenea si zidurile fortăretei în interiorul căreia se află ruinele palatului împărătesc.
După prânz veti merge în parcul national Altindere, de o frumusete extraordinară, unde este situată celebra mănăstire construită în munte, Panagia Sumela. Vechiul lăcas a fost întemeiat în anul 386 de către călugării Barnaba si Sofronie. De la sfârsitul secolului al IV-lea, aici s-a păstrat Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se spune că a fost pictată de evanghelistul Luca. Icoana veche a Maicii Domnului a fost salvată si dusă în Grecia. Timp îndelungat mănăstirea a fost în reconstructie si abia anul trecut, pentru prima dată după
multe decenii, autoritătile turce au permis oficierea Sfintei Liturghii în acest lăcas vechi bizantin.

EXCURSIE ÎN KARS
1 zi (cu avionul)
Întemeiat de armeni, orasul Kars este situat în nord-estul Turciei, unde se află muntele legendar Ararat, pe care se spune că a esuat arca lui Noe după potop.
În secolele X-XI, orasul a fost centrul regatului armean Kars. Apoi a apartinut Bizantului, iar mai târziu a fost cucerit pe rând de seleucizi, georgieni si apoi de otomani.
În timpul excursiei prin Kars veti avea ocazia să vedeti atractia lui principală, fortăreata seleucidă din secolul al XII-lea, apoi veti vizita moscheea Fethiye, reconstruită dintr-o biserică ortodoxă rusă din secolul al XIX-lea.
După prânzul luat în centrul orasului veti face o călătorie la ruinele vechii capitale armene Ani. În prezent, Ani este inclusă în lista celor mai frumoase monumente istorice din lume.

EXCURSIE ÎN SIVAS
1 zi (cu avionul)
Sivas este o provincie a Turciei si un renumit centru turistic, cu un bogat trecut istoric si cultural. Vizita în cea dea doua, ca si mărime, provincie a Turciei, va începe cu vizitarea cetătii Sivas si va continua cu un tur al orasului cu acelasi nume, în timpul căruia veti vizita muzeul de arheologie local. De asemenea, veti vedea atractiile principale ale orasului: medresa (clădire) Buruciye, un monument al epocii seleucide – medresa Cifte Minareli, ornată cu două minarete, si cea mai veche construcie a orasului: Ulu-Camii (moscheea mare).

EXCURSIE ÎN MARDIN
1 zi (cu avionul)
Mardin este un oras situat în sudul Turciei, la hotarul cu Siria; de asemenea, există si o provincie cu acelasi nume, provincie care reprezintă geografic trecerea dintre muntii Anatoliei către câmpiile Mesopotamiei.
În prezent acest frumos oras-muzeu în aer liber se transformă treptat într-un centru important pentru turismul cultural.
În timpul excursiei prin Mardin veti vizita cetatea construită în secolul al X-lea, moscheea Ulu (sec. al XII-lea), medresa Sehidiye, întemeiată în anul 1469, precum si biserica Maicii Domnului.

EXCURSIE ÎN VAN
1 zi (cu avionul)
Istoria orasului Van, situat în estul Turciei, în partea de sud a podisului armean, pe malul de est al lacului cu aceeasi denumire, are aproape 3000 de ani. Până în zilele noastre s-a păstrat cetatea construită în secolul al IX-lea pe care veti putea să o vizitai în timpul excursiei; vă  recomandăm să vedei si muzeul orasului. După vizitarea atractiilor orasului, vă asteaptă o călătorie captivantă pe insula Ahtamar de pe lacul Van. Acest lac este de 7 ori mai mare decât lacul Geneva iar adâncimea lui ajunge până la 400 m. În secolul al X-lea pe insulă era situată resedinta regilor armeni din dinastia Artsruni. Insula este de asemenea cunoscută pentru monumentul arhitectural medieval Biserica Catedrală a Sfintei Cruci, în care s-au păstrat fresce si numeroase basoreliefuri.

PROGRAMUL DE EXCURSII PE LITORALUL MEDITERANEAN

EXCURSIE ÎN ANTALYA + PLIMBARE CU IAHTUL
(excursia se poate face din Antalya, Belek)
Excursia începe în orasul antic Perg, dupa care vă veti îndrepta spre cascada Kursunlu; după vizită se va servi prânzul. După o oprire pentru contemplarea panoramei orasului vechi Kaleici se va coborî în portul vechi turistic din Kaleici, de unde veti pleca cu iahtul spre cascada Karpuzkaldiran.

EXCURSIE ÎN ALANYA
(excursia se poate face din Alanya, Side)
Alanya nu este doar o statiune cunoscută de litoral, ci si un oras vechi cu o istorie bogată si plină de evenimente.
Veti vizita cetatea seleucidă de pe coasta muntelui, Turnul rosu datând din secolul al XII-lea, vechea baie turcească Kasra, cu fresce pe cupolă, pesterile piratilor si pestera Damlatas. Programul excursiei mai cuprinde o plimbare cu iahtul pe coasta Alanyei. Veti admira  panorama plajei Cleopatrei, veti vizita pestera îndrăgostitilor si se va face o oprire pentru o baie în mare. În costul excursiei este inclus si prânzul. În anumite zile ale săptămânii
excursia în Alanya se poate combina cu vizitarea centrelor comerciale de bijuterii, produse din piele si textile.

EXCURSIE PANORAMICĂ SIDE
(excursia se poate face din Alanya, Side)
Side a devenit statiune de litoral abia de 20-30 de ani, însă a fost încă din antichitate un oras important. A fost portul principal al vechii Pamfilii, iar în secolul al V-lea aici deja se băteau propriile monede. În oras s-au păstrat o multime de monumente antice, chiar si acum se poate intra în oras prin portile vechi. Ziduri, apeducte, băi, case, fântâni, bibliotecă… Iar în centrul orasului există un teatru antic impresionant, cu capacitate de 20.000 de spectatori. Pe lângă acestea, mai puteti vedea ruinele templului lui Apollon si vizita Muzeul de Artă Antică. De
asemenea, excursia mai cuprinde o plimbare cu iahtul pe râul Manavgat, vizitarea moscheii din Manavgat, o plimbare până la cascadă si desigur, prânzul!

EXCURSIE CU IAHTUL „ANTALYAN”
(excursia se poate face din Belek, Antalya, Kemer)
Iahtul pleacă din portul internaional comercial Celebi. Navigând de-a lungul coastei, iahtul se va îndrepta spre cascada Karpuzkaldiran, aflată la 8 km de Antalya, unde apele râului Duden cad cu zgomot puternic în mare de la o înăltime de 50 de metri. Se va face o oprire la cascada pitorească, în timpul căreia veti putea face o baie în apa răcoroasă a mării. De la cascadă, iahtul va pleaca spre portul Kaleici, unde va arunca ancora si va face o oprire pentru prânz. Panorama orasului vechi ce se termină în port, aerul de mare si sunetul valurilor lovindu-se
de bordul iahtului vor face ca prânzul să fie cu totul special.
Iahtul se va îndrepta apoi spre insula Sıçan, aflată la 10 km de portul Kaleici. Forma insulei aminteste de profilul unui soarece, de aceea se numeste Sıçan, adică „Insula soarecilor”. Se va face o oprire pentru baie lângă insulă. Cel mai interesant loc de pe insulă este partea de est, unde stâncile intră sub apă 22 m. Călătoria se va încheia cu vizitarea golfului Calticak, cu o scurtă oprire, după care vom reveni în portul Celebi.

CĂLĂTORIE CU IAHTUL PE RÂUL MANAVGAT
(excursia se poate face din Alanya, Side)
Râul Manavgat se varsă în mare la câtiva kilometri de Side. De acolo începe navigarea în amonte, pe lângă maluri stâncoase, cascade mici, năvalnice si văi cu multă verdeată. Scopul final al călătoriei este frumoasa cascadă Manavgat si o localitate turcească cu un bazar oriental autentic, de unde se pot cumpăra suveniruri traditionale, haine, condimente. Pe iaht veti servi prânzul, iar călătoria se va încheia pe plaja de lângă gura râului Manavgat, unde veti putea face baie atât în apa dulce de râu, cât si în cea sărată de mare.

EXCURSIE ÎN KEKOVA SI ORASUL LICIAN MYRA
Excursia începe cu o plimbare cu iahtul până pe o insulă deosebit de frumoasă, Kekova, unde prin apa translucidă se văd ruinele oraselor antice Kekova si Simena, scufundate în urma unui cutremur. După prânzul luat într-o localitate pescărească (prânzul este inclus în costul excursiei), veti merge cu autocarul în orasul lician Myra. În primul mileniu Myra a fost capitala Liciei, o tară mică, dar independentă. Licienii, dintre toate artele, apreciau în special arhitectura, si mai ales constructia de morminte. Ei doreau să-si îngroape mortii cât mai sus,
în pozitie verticală, pentru a le usura drumul către cer. O necropola deosebită cu morminte săpate în stâncă s-a păstrat până în zilele noastre. În timpul prigonirii crestinilor de către romani aici a existat o mănăstire, al cărei staret a fost Sfântul Nicolae. Arheologii au găsit o biserică datând din această perioadă, iar acum, deasupra sarcofagului, acolo unde se presupune că este înmormântat Sf. Nicolae, sunt icoane.

EXCURSIE ÎN CAPPADOCIA
2 zile
Istoria geologică acestui spatiu a început cu mult înainte de aparitia omului. Milioane de ani aceste locuri au fost supuse transformărilor naturale provocate de eruptiile vulcanice ce au acoperit cu lavă si cenusă densă întreaga regiune, formatiunile rezultate căpătând cele mai ciudate si spectaculoase forme: de exemplu, o poiană cu ciuperci gigantice, elfi, goblini. Văile din Cappadocia se deosebesc între ele nu doar prin formă, ci si prin culoare – de la roz până la maro închis.
În sec. I d. H., au migrat pe aceste meleaguri primii crestini, fugind din calea prigonirilor romane. Ei au săpat în stâncile moi un întreg oras, cu bisericute si mănăstiri, localitate care s-a păstrat până în zilele noastre. Odată ajunsi aici veti putea admira orasele subterane Derinkuy si Kaymakly, dispuse pe aproximativ 7 nivele, canionul Yahlar si muzeul în aer liber din Valea Goreme – un adevărat complex monastic, ce adăposteste fresce antice.
Costul excursiei include prânzul, cina si cazarea într-un hotel de 3*. De retinut că excursia cuprinde si transferuri de 5-6 ore, în autocare confortabile, dotate cu aer conditionat.

PAMUKKALE
1 zi sau 2 zile
Natura creează minuni care nu pot fi făurite de muritori: timp de peste două mii de ani, nenumărate pârâiase termale curg pe un platou de calcar alb ca zăpada, formând în roca moale bazine terasate si stalactite, care au primit denumirea de „Castel de bumbac” (astfel se traduce din turcă cuvântul „Pamukkale”). Turistii vor fi rugati să se descalte si să urce desculti pe cărăruia care duce spre bazinul Cleopatrei. Cândva în el făcea baie capricioasa regină, iar acum se poate scălda orice doritor. Chiar si după o scufundare de scurtă durată în apa
minerala caldă (circa 35 de grade C), pielea devine moale si mătăsoasă, corpul se relaxează, iar durerile reumatice si musculare se reduc. Excursia continuă în orasul antic Hierapolis, unde s-au păstrat ruinele unui teatru antic, ale unor terme si ale unei necropole imense. Pe drum se va face o oprire în centrul comercial din orasul Denizli, care este vestit pentru industria sa textilă si produsele din onix.
Turistii care au ales excursia de două zile vor fi cazati seara la un hotel de 3* sau 4*, vor viziona un program folcloric, iar în ziua următoare vor vizita pesterile deosebit de frumoase, locuintele nomazilor si scoala de artă textilă, unde se pot cumpăra produse confectionate manual.

EFES
2 zile cu autocarul
În această călătorie vei fi încântai de două locatii minunate, o construcie creată de mâna omului si o alta creată de natură.
Orasul vechi Efes, întemeiat în secolul al IX-lea î. H., a fost prezent în povestirile si istoria mai multor popoare timp de multe secole. Grecii au construit aici minunatul Templu al lui Artemis, care a fost distrus de trei ori: mai întâi de către Herostrat, apoi de către goti, si în final, solul mlăstinos a înghitit resturile templului. În prezent, după o serie de săpături, turistii pot vedea fundamentul templului si ruinele coloanelor. Mai târziu, Efes a devenit capitala provinciei romane Asia. Din această perioadă s-au păstrat aproape în întregime străzile vechi, clădirile,
termele si fatada bibliotecii antice a lui Celsius. Efes a devenit ulterior un centru crestin, de care aminteste biserica apostolului Ioan, unde a fost înhumat evanghelistul, si casa Fecioarei Maria, unde aceasta si-a petrecut ultimii ani din viată.
Se va vizita orasul Efes în prima zi, iar a doua zi o veti petrece în Pamukkale, unde platourile de calcar albe ca zăpada sunt brăzdate de pârâiase termale si unde chiar regina Cleopatra folosea bazinele formate. Costul excursiei include cazarea în hotel de 3*, mic dejunurile, prânzurile si o cină.

KEKOVA SI PAMUKKALE
2 zile
Ziua 1: orasul lician Myra (Demre), mormintele, teatrul antic, biserica Sfântului Nicolae, plimbare cu iahtul; orasul scufundat Kekova, prânzul (băuturile contra cost), magazinul de vinuri, hotel (în Pamukkale 4* HB).
Ziua 2: orasul antic Hieropolis si bazinul Cleopatrei, magazinele de textile, covoare si bijuterii.

CIPRUL DE NORD
Din punct de vedere juridic, Ciprul de Nord este considerat teritoriu turcesc, de aceea pentru vizitarea lui nu e nevoie de viză. După un zbor de o oră si jumătate, vă veti îndrepta spre orasul antic Salamis si vă veti plimba printre ruinele orasului, veti vedea gimnaziul, teatrul, portul, termele, biserica Sfântul Epifanie si templul lui Zeus din Olimp. Călătoria continuă spre orăselul Famagusta, care era considerat în Evul Mediu ca fiind cel mai bogat oras din lume. Aici veti fi încântati de cartierele vechi, zidurile venetiene, Catedrala Sfântului Nicolae,
transformată în moscheea Mustafa-Pasa, si cartierul-fantomă Varosha, a cărui plaja era recunoscută ca fiind una dintre primele sapte cele mai bune plaje din lume. În jurul orei 11 ne vom îndrepta spre Nicosia, pe lângă hotelul Ledra Palace, care este în acelasi timp si punct de frontieră, cu destinatia Kyrenia, capitala turistică a Ciprului de Nord. În acest oras pitoresc, construit de bizantini, se poate vizita abaia Bellapais (sec. al XIII-lea) si un castel medieval. După vizită se va face un tur de coastă cu iahtul si vă veti delecta cu mâncăruri din bucătăria
locală. Seara vei mai avea timp liber pentru o plimbare prin vechiul port din Kyrenia sau pentru o iesire la un restaurant sau o cafenea. În jurul orelor 20 ne vom îndrepta spre aeroport.

RAFTING
Un strop de extrem, un val de adrenalină si o furtună de entuziasm – este tot ce declansează distracia numită rafting. Călătoria începe, bineînteles, cu instructiuni si distribuirea obiectelor indispensabile: căsti de protecie si vesta de salvare, după care vă veti îmbarca în bărci pneumatice (4 – 12 locuri) si veti porni în aval pe râul cu cascade, valuri si praguri abrupte, cu câteva opriri în locuri pitoresti pentru înot si o scurtă pauză. Excursia se încheie cu un prânz luat la un restaurant pe tărm.

PICNIC – PESCUIT
O plimbare distractivă în interiorul zonei continentale, spre lacurile pitoresti, unde pasionaii de pescuit pot prinde peste (se oferă echipament), iar însotitorii lor pot să se odihnească, să facă baie si să savureze delicioasele preparate din peste la grătar.

DELFINARIU
Spectacolul cu delfini si o focă simpatică din delfinariul Dolfinland din Antalya stârnesc încântarea publicului.
După spectacol, pentru o taxă suplimentară, se poate înota împreună cu delfinii sau chiar… se pot cumpăra tablouri pictate de către acestia! În această excursie pot veni turisti din Kemer, Antalya si Belek, cei din Kemer nu trebuie decât să viziteze delfinariul din statiunea lor. Turistii din Belek pot vizita delfinariul aflat în aquaparcul Troia din Belek. Turistii din Alanya au posibilitatea să viziteze delfinariul Sealanya din Alanya, unde de asemenea se poate înota împreună cu delfinii (pentru o taxă suplimentară), după terminarea spectacolului.

EXCURSIA „ECOPARC – TAHTALY – BOTANIK”
Ecoparcul, cel mai mare parc de reptile din Turcia, a fost deschis în anul 2005 de către profesorul erpetolog Selami Tomruk, care a reusit să strângă o colectie unică de plante si reptile amenintate cu disparitia. Pe un spatiu de 40 000 mp. trăiesc crocodili, pitoni, serpi coral, serpi boa, anaconde, vipere, cobre, serpi mamba, serpi cu clopotei, sopârle gigantice, broaste testoase s.a. Aici se poate vedea, de exemplu, un sarpe boa de 180 kg înghitind cinci iepuri unul după altul si apoi digerându-i timp de o săptămână; o cobră ce scuipă venin cu viteza unei mitraliere, având o marjă de eroare de 1 mm; un sarpe de cinci metri care în timpul atacului se poate ridica vertical la înăltimea omului si o multime de alte creaturi interesante.
Emotii veti avea cu sigurantă în a doua parte a excursiei: urcarea cu telefericul pe vârful Tahtaly din Muntii Taurus. Este cel mai lung teleferic din Europa (4,35 km), iar funicularul suspendat, calculat pentru 80 de persoane, se ridică la o înăltime de 2,5 km în doar 15 minute. De pe platforma de vizionare si de la geamurilerestaurantului se pot admira privelisti spre munti si mare care îti taie respiratia!
Restaurantul pescăresc „Botanik” este un adevărat spectacol natural-gastronomic. Deasupra râului de munte sunt fixate terase mici, unde vă veti face loc în grupuri vesele si cupluri, iar în loc de meniu, chelnerul vă vaaduce câtiva pesti proaspăt prinsi, explicând ce se poate pregăti din fiecare! O combinatie exceptională de atmosferă inedită, frumusete a naturii si bucătărie excelenta.

JEEP – SAFARI
Un jeep decapotabil vă va duce spre interiorul continentului, prin canioane, munti si peste râuri rapide. Posesorii de permis de conducere pot conduce ei însisi. Jeep – safari, pe lângă adrenalină, oferă sansa unică de a vedea o Turcie autentică, cu natură sălbatică si sate turcesti adevărate, în care s-a păstrat modul traditional de viată.
La încheierea excursiei, turistii vor fi servii cu ceai turcesc.

MOTO – SAFARI
ATV-ul, un hibrid modern al tractorului de jucărie cu un vehicul de teren adevărat, este simplu de condus si nu e nevoie de permis de conducere. Veti avea satisfactia de conduce în viteză pe drumurile de pădure, cătărându-vă pe culmile dealurilor si trecând peste copaci căzuti. Se permite prezenta femeilor si a copiilor!

AQUAPARC
Pentru cei mici care se plictisesc foarte repede, facilitătile contează, de aceea multi turisti preferă în locul micilor parcuri cu distractii acvatice, care există în orice statiune, noile aquaparcuri gigantice cu tobogane super moderne. Turistii din Kemer si Antalya pot merge în aquaparcurile din Antalya: aquapark-ul hotelului Dedeman si noul Aqualand. Turistii care îsi petrec sejurul în Alanya si Side pot vizita aquaparcul din Alanya, Water planet si aquaparcul Troia cu delfinariu din Belek. Turistii din Belek sunt asteptati în aquaparcul Troia cu delfinariu,
precum si în Aquaparkul si Aqualandul din Antalya.

SCUFUNDĂRI (DIVING)
Lumea subacvatică este cel putin la fel de fascinantă precum frumuseile terestre ale litoralului. Dimineata, când iahtul special echipat va părăsi tărmul, un instructor calificat vă va face un instructaj. În prima jumătate a zilei veti realiza o scufundare de o jumătate de oră în locurile cele mai interesante, iar după prânz si odihnă pe punte, încă o scufundare. Pentru o taxă suplimentară, scufundătorii pot primi fotografii subacvatice gen „eu pe fundalul…”.

NOAPTE TURCEASCĂ
Zidurile de piatră ale unui vechi castel reprezintă cel mai bun decor pentru spectacolul folcloric „Noapte turcească”. Cântece si dansuri traditionale orientale, inclusiv vestitul dans din buric, alternează cu jonglerii cu cutite si mers pe sticlă spartă, momente care îti taie respiratia. Spectacolul se încheie cu prezentarea unei ceremonii traditionale de nuntă. În acest timp, veti fi serviti cu mâncăruri traditionale si vinuri locale nelimitat.
Seara se încheie cu discotecă atât cu muzică turcească cât si cu muzică europeană modernă.

IAHT NOCTURN
Iahtul străbate o portiune a coastei Antalyei iar la bordul său veti fi invitati la dans pe acorduri de muzică europeană si turcească. Vă puteti face noi prieteni la o petrecere inedită, puteti petrece o seară romantică sau puteti savura senzatia de liniste navingând pe o mare linistită noaptea.
Iahtul „Antalyan”
Iahtul pleacă din portul Celebi la ora 22:00 si se întoarce în acelasi port la ora 02:00. Trecând de-a lungul zonelor de coastă ale Antalyei, vasul merge spre portul Kaleici, apoi aruncă ancora aproape de orasul vechi Antalya. Aerul de mare, frumusetea golfului si a orasului vechi noaptea creează o atmosferă magică. Vasul se deplasează apoi spre Insula soarecilor, unde mai face o oprire. Cu muzică aleasă de un DJ profesionist, veti dansa, vă veti distra si veti petrece o seară de neuitat.
Iaht nocturn în Alanya
Iahtul pleacă din portul orasului Alanya. Sunteti invitati la un spectacol de lasere la pestera piratilor, un spectacol cu foc la pestera îndrăgostitilor, artificii, dansuri si apoi la o discoteca cu spumă.

CONCERTE
Teatrul antic Aspendos a fost construit în secolul al II-lea î. H., nu departe de Side, si până în zilele noastre uneori au loc aici concerte si spectacole de teatru. Deoarece instalaiile moderne de sunet deteriorează însă monumentul, la cinci minute distantă de teatrul antic a fost construit un complex nou denumit Aspendos Arena.
Spectacolele Troia si Focul Anatoliei („Fire of Anatolia”) au loc aici, deoarece pe scenă pot interpreta simultan 170 de artisti! Trupa de dans „Fire of Anatolia” a dat o nouă viaă legendei Troiei. După trei mii de ani, în acelasi loc sunt concepute spectacole dedicate artei, nemuritoare ca si frumosul teatru. Pe noua scena au loc concerte simfonice, un festival de operă si un festival renumit de balet.
Turistilor din Antalya si Belek le este foarte usor să ajungă la teatru, iar pentru turistii din statiunile mai îndepărtate, Kemer si Alanya, în costul spectacolului intră si o cină la un restaurant din apropiere.

BAIA TURCEASCĂ
Vizitarea băii turcesti, hammam-ul, este cea mai bună metodă de a te relaxa si a îti reface puterile. Nu degeaba turcii însisi numesc acest proces „o întoarcere la sine”! Veti savura cu sigurantă lespedea caldă de marmură, căldura umedă ce vă va invada trupul precum si masajul puternic cu spumă din fulgi de săpun de ulei de măsline.

PHASELIS – YANARTAS (PIATRA DE FOC)
Excursia începe cu vizitarea orasului antic Phaselis, care a fost întemeiat de către colonisti de pe insula Rodos în sec. al VII-lea î. H. Orasul a fost un centru comercial înfloritor si independent, care ulterior a format o republică separată. În timpul excursiei prin orasul antic se poate vedea apeductul construit cândva din calcar auriu, precum si ruine ale numeroaselor prăvălii antice situate de-a lungul drumurilor, construite acum mii de ani. Unul dintre cele mai cunoscute locuri este teatrul. În Phaselis, teatrul este construit pe o latură a acropolei si
reprezintă un model tipic de amfiteatru din perioada elenistică. În piaa orasului veti vedea ruinele băilor publice, în care s-au păstrat câteva fragmente din podeaua din mozaic.
Partea a doua a excursiei este urcarea pe Yanartas, muntele de foc. De la locul parcării autocarului si până la versantul unde puteti vedea flăcările (emisii de metan) sunt aproximativ 800 m. Drumul este o cărare pietruită care urcă 160 m. După coborârea de pe muntele Yanartas vei vizita un magazin de vinuri, unde veti putea degusta si cumpăra vinurile care vă plac. Excursia se încheie cu o cină târzie într-unul din restaurantele din zona muntoasă.

PROGRAMUL DE EXCURSII PE LITORALUL MĂRII EGEE

EXCURSIE PANORAMICĂ ÎN BODRUM
Cu mult timp în urmă, înainte de nasterea lui Hristos, Halikarnas (căci asa se numea Bodrum în acea perioada) era un oras foarte mare si important. Amintirea acelor zile este păstrată de zidurile teatrului antic clasic, care avea o capacitate de 13 000 persoane. Ceva mai târziu a fost construit peretele orasului, de la care s-au păstrat portile înalte Mindos (denumite după orasul spre care duceau). Aceste obiective, precum si cetatea Sfântului Petru din sec. al XV-lea, pot fi văzute de către turisti în timpul excursiei cu autocarul sau în timpul plimbării pe jos prin oras. Desigur, o plăcere incomparabilă vă va fi oferită de plimbarea pe străzile pitoresti ale orasului vechi, de-a lungul debarcaderului cu numeroase cafenele, restaurante si magazine.

EXCURSIE PANORAMICĂ ÎN MARMARIS
Înainte de a pătrunde în viata furtunoasă de statiune a Marmarisului, merită să participati la excursia panoramică si să cunoasteti atractiile principale ale orasului – ruinele vechii cetăti antice, simpatica suburbie Icmeler si centrele comerciale unde se pot achizitiona, la preturi scăzute, bijuterii si produse textile.

EXCURSIE PANORAMICĂ ÎN KUSADASI
Cu ajutorul excursiei panoramice veti putea afla amănunte despre istoria orasului si a împrejurimilor (orăselul Selcuk), legende spre originea lui si să faceti cumpărături avantajoase. În timpul excursiei puteti să vă fotografiati pe fundalul atractiei principale a orasului: o fortăreată renumită de pirati, construită în secolul al XVIlea.
În plus, nu doar că veti afla multe despre cultura turcă, dar ati putea învăta arta târguirii, care vă va ajuta să faceti cumpărături utile si de calitate, la preturi rezonabile, în localitatea Selcuk.

MAUSOLEUL SI FORTĂREA<A ORASULUI BODRUM
Cuvântul „mausoleu” îsi are originea aici, în orasul Bodrum. În secolul al VI-lea î. H., regele Mausol a decis să-si construiască un mormânt care să amintească lumii timp de multe secole despre puterea si bogătia lui. Desi regele a murit cu mult timp înainte de terminarea constructiei, văduva lui a continuat să conducă santierul, până când, în sfârsit, în anul 353 î. H., omenirea a putut vedea o nouă minune a lumii: Mausoleul (după numele regelui Mausol), de forma unui templu grecesc imens si decorat cu statui somptuoase. Peste aproape 1800 de
ani mausoleul a fost distrus în timpul unui cutremur, dar ruinele sale bine păstrate stârnesc un viu interes din partea turistilor.
În afară de acest monument, excursia mai cuprinde vizitarea fortăretei Bodrum, care a fost construită în anul 1402 de către cavalerii ioaniti, cu permisiunea sultanului Mehmet Celebi. În prezent aici se află Muzeul de arheologie subacvatică, unic în Turcia. Acesta este o adevărată „insulă a corăbiilor pierdute”, unde se pot vedearesturile navelor naufragiate, inclusiv din secolul al VII î. H.! Aceasta este o excursie de o jumătate de zi.

EFES
În prezent, acesta este cel mai mare si cel mai bine păstrat oras antic din lume. Este greu de crezut, dar aspectul său (iar orasul a fost întemeiat în secolul al XI-lea î. H.) a rămas aproape neschimbat. Aici te poi plimba pe străzi antice, să arunci o privire în băile romane, casa dragostei, amfiteatrul imens… O impresie puternică o lasă biblioteca lui Celsius, fântâna împăratului Hadrian si apeductul. După prânz, care este inclus în costul excursiei, se va vizita casa Fecioarei Maria, unde se spune că aceasta si-a petrecut ultimii ani din viată.
De asemenea, se vor putea vedea ruinele templului lui Artemis, care a fost cândva una din cele sapte minuni ale lumii, precum si două monumente musulmane care se află în apropiere: moscheea Isabey (secolul al XIII-lea) si fortăreaa seleucida.

EFES – PAMUKKALE
2 zile
Două dintre cele mai frapante atractii ale Turciei, orasul antic Efes si bazinele terasate naturale din Pamukkale, pot fi văzute într-o singură călătorie.
Costul include două mic dejunuri, două mese de prânz si o noapte de cazare la hotel. Să nu vă uitati costumele de baie, întrucât veti avea ocazia să vă cufundati în băile de calcar, unde s-a scăldat însăsi Cleopatra!

DALYAN – INSULA BROASTELOR TESTOASE
Excursia se desfăsoară pe durata a 10 ore si are ca obiectiv familiarizarea turistilor cu fauna si flora coastei Mării Egee. Din satul Dalyan se vor lua asa numitele swamp boats pentru a se deplasa pe apa plină de stufăris spre o vale pitorească. Acolo puteti face o baie de nămol, care face pielea să fie mătăsoasă, fortifică si revigorează corpul. După masa de prânz la restaurant, inclusă în pret, vă veti deplasa înapoi pe râu, făcând o oprire pentru a contempla mormintele liciene unice, săpate în stâncă. Următoarele două ore le veti petrece pe plaja magnifică
de la Iztuzu, al doilea loc din lume ca mărime unde pot fi văzute broastele testoase mediteraneene Caretta, specie aflată pe cale de dispariie.

INSULA CLEOPATREI
Un iaht cu două punti vă va duce spre frumoasele insule situate în golful Gokova. În prima jumătate a zilei veti putea vizita insula Gelibolu, cu pesterile sale subacvatice unice în lume si plaja Ingecum, nisipul căreia este alb ca făina (în ambele locuri se poate face baie). După prânz, care este inclus în pret, veti vizita legendara insulă a Cleopatrei, pe care aceasta a primit-o în dar de la iubitul ei, Antoniu. Legenda spune ca nisipul de aici nu i-a fost pe plac capricioasei regine, si atunci Antoniu a dat ordin să i se aducă nisip din nordul Africii. Putem crede sau nu această legendă, dar astfel de nisip, unde fiecare fir luceste ca o adevărată perlă, se găseste doar aici. După o pauză, veti putea vizita monumentele din apropiere – teatrul antic si Templul lui Apollon.

TROIA
2 zile din Bodrum
Si în acest an vă propunem o excursie unică din Bodrum în vechea Troie. Multă vreme istoricii au crezut că evenimentele descrise în „Iliada” lui Homer sunt o simplă compilare a folclorului eroic antic. Însă în secolul al XIX-lea, arheologul german amator Heinrich Schliemann a stabilit o legătură între locurile descrise în poem si dealul Isarlâk, care se află la 30 km de localitatea turcă Çanakkale. Schliemann a început săpăturile si a descoperit nu doar o Troia, ci chiar trei, situate una sub alta! După moartea lui Schliemann, săpăturile au continuat, iar cercetătorii au stabilit că asezările au existat în 9 epoci istorice. Primele datează din mileniul 3 î. H., iar  ultimele din anii 400-350 î. H. Troia descrisă de Homer este cea care s-a dezvoltat în epoca a saptea (anii 1300-1200 î. H.). Acum aveti ocazia unică de a vizita orasul antic care are statut de rezervatie arheologică. La intrare în el este situată căsuta în care a locuit Schliemann, iar mai departe, un drum marcat cu indicatoare duce spre zidul de apărare al orasului. Urcând scările pe deal, se pot vedea locuine antice, sanctuare, odeonul si bouleuterionul – locul de sedine. Mici obiecte descoperite (modele de ceramică si alte ornamente) se pot vedea în muzeu, vizitarea căruia încheie excursia. Un model modern de lemn al Calului troian, situat la intrare, poate fi folosit ca platforma de pe care se pot face poze excelente. Transferul din Bodrum durează 6 ore, iar excursia include o noapte de cazare la un hotel de 3*, mic dejunurile si prânzurile.

PROGRAMUL DE EXCURSII PE LITORALUL MĂRII EGEE

EXCURSIE ÎN KEKOVA SI ORASUL LICIAN MYRA
Excursia începe cu o plimbare cu iahtul până pe o insulă deosebit de frumoasă, Kekova, unde prin apa translucidă se văd ruinele oraselor antice Kekova si Simena, scufundate în urma unui cutremur. După prânzul luat într-o localitate pescărească (prânzul este inclus în costul excursiei), vei merge cu autocarul în orasul lician Myra. În primul mileniu Myra a fost capitala Liciei, o tară mică, dar independentă. Licienii, dintre toate artele, apreciau în special arhitectura, si mai ales constructia de morminte. Ei doreau să-si îngroape mortii cât mai sus,
în pozitie verticală, pentru a le usura drumul către cer. O necropola deosebită cu morminte săpate în stâncă s-a păstrat până în zilele noastre. În timpul prigonirii crestinilor de către romani aici a existat o mănăstire, al cărei staret a fost Sfântul Nicolae. Arheologii au găsit o biserică datând din această perioadă, iar acum, deasupra sarcofagului, acolo unde se presupune că este înmormântat Sf. Nicolae, sunt icoane.

INSULA GRECEASCĂ RODOS
50 de minute îi sunt suficiente unui cuter de pasageri să ajungă din Marmaris în Rodos, insulă grecească, cu o bogată istorie si cu un prezent cosmopolit. Pe parcursul excursiei veti vizita palatul regal, ruinele Colosului din Rodos, una dintre cele „7 minuni ale lumii”, precum si vechea si pitoreasca cetate (două ore). Turistii interesati pot să viziteze centrul comercial cu articole din blană. Excursia se desfăsoară pe durata a 8 ore.

INSULA GRECEASCĂ KOS
Această insulă grecească se află la numai o oră de navigat cu o salupă de viteză.
Kos este a treia insulă ca mărime din arhipelagul Dodecanes, situat între Grecia si partea de sud-vest a tărmului turcesc. Este cunoscută ca o insulă minunată cu plaje nisipoase, mare curată si o atmosferă plăcută si veselă.
Dar este cunoscută în toată lumea si ca insulă-monument, patria zeului vraci Asklepios.
Ruinele templului-spital sacru Asklepion din secolul al IV-lea î. H s-au păstrat până în zilele noastre. Acest templu a fost construit după moartea lui Hipocrate, de origine tot din Kos. Legenda sustine că platanul gigantic care creste la intrarea în fortăreata ioanitilor a fost sădit de genialul vraci (care a trăit cu aproape 2,5 milenii în urmă!). Si fortăreata s-a păstrat foarte bine, în pofida istoriei de sase sute de ani, si prezintă un viu interes. Pe lângă vizitarea acestor atractii, vă invităm să faceti o plimbare în cartierul greco-roman, unde s-au păstrat pavajele din timpurile Imperiului Roman, resturile palestrei si casa Europei cu un mozaic deosebit pe podea. Latoate acestea se adaugă o incursiune în muzeul arheologic din piata centrală.
Atentie! Excursiile pe insulele grecesti Rodos si Kos impun detinerea vizei schengen, de aceea pot fi efectuate doar de turistii care o detin sau de cetătenii UE.

PLIMBARE PE CAI
Chiar dacă până acum nu ati avut niciodată ocazia să urcati în sa, nu e nicio problemă: instructori atenti mai întâi vă vor instrui si vă vor initia în arta călăriei, asigurându-se de asimilarea cunostintelor. Apoi urmează plăcuta plimbare călare, de 7 km, pe cărările unei păduri de pini, plimbare ce se va încheia cu masa de prânz si apoi cu o baie în piscină.

PAINTBALL
Acest joc „de-a războiul” naste chiar si în cei mai seriosi turisti un sentiment special de competitie. Câtă adrenalină pe atât de multă distractie! Din fericire, vopseaua cu care se încarcă armele nu este decât săpun lichid si coloranti organici, care se curătă foarte usor.

PLIMBARE CU IAHTUL
Plimbarea cu iahtul de-a lungul tărmului Mării Egee reprezintă o experientă extraordinară – veti iesi în larg, veti face o baie în apa cristalină a mării, dacă aveti noroc veti admira dansul delfinilor si vă veti relaxa total. Iahtul ocoleste insulele mici si traversează golfuri, precum Acvarium, care are o adâncime de 35 m, motiv pentru care apa acestuia capătă o nuană accentuată de ultramarin.

CLUBUL DE NOAPTE „HALIKARNAS”
Cei care se simt tineri si veseli trebuie neapărat să ajungă la „Halikarnas” – cea mai renumită discotecă a regiunii, situată în Bodrum, într-un amfiteatru în aer liber, care poate găzdui până la 5000 de oameni. Muzica (în special techno sau rave) este însotită de efecte de lumină laser uluitoare, iar în fiecare noapte, la ora 2:00, se organizează un show cu spumă. În centrul arenei petrecăretii se distrează la maxim în grămezi de spumă. Cei care nu gustă astfel de extreme pot rămâne pe treptele amfiteatrului, unde spuma nu ajunge. Dar distracia ajunge pentru toti! Recomandăm celor interesati pentru această excursie să opteze pentru transfer inclus,
întrucât noaptea întoarcerea la hotel poate deveni dificilă.

интернет реклама